Hyvä tietää

Kisakatsojan aakkosista otat Suomen MM-rallin keskeiset käsitteet haltuun kirjain kirjaimelta. Tapahtuman virallisista viestintäkanavista pääset käsiksi lisätietoihin.

Ajojärjestys

Rallin MM-sarjan säännöistä ja hallinnosta vastaa kansainvälinen autoliitto FIA. Useimmissa MM-ralleissa noudatetaan samanlaista järjestystä: tiistai ja keskiviikko käytetään reittiin tutustumiseen, shakedown eli testierikoiskoe järjestetään torstaina ja itse kilpailu ajetaan pääosin perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina.

Grillaus

Omaat eväät erikoiskokeille mukaan - tottahan toki, mutta muistathan, että pelastuslaki kieltää kertakäyttögrillien käytön ja avotulen teon ilman maanomistajan lupaa. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa kaikki toimet ovat ehdottomasti kiellettyjä. Luvaton grillaus tai avotulen teko saattavat harmillisimmillaan johtaa jopa erikoiskokeen keskeyttämiseen.

Huoltotauot

Huoltotaukojen aikana lähietäisyydeltä on mahdollista seurata niin tähtikuljettajia, hektisesti ahkeroivia huippumekaanikkoja kuin virtaviivaista ajokalustoakin. Tiimien käsinkosketeltava kilpailujännitys tiivistyy yleisön edessä kahdeksalla eri huoltotauolla perjantaista sunnuntaihin Jyväskylän Paviljongin huoltoparkissa.

Jyväskylän Paviljonki

Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitseva Paviljongin kilpailukeskus kestitsee rallivieraita koko tapahtuman ajan. Monipuoliset oheistapahtumat, kuten aktiviteetti- ja näyttelypisteet, ravintolavalikoima sekä kilpailun juhlallisesti päättävät podiumseremoniat tarjoavat viihdyttäviä hetkiä moneen makuun.

Katsojaopas

Neste Rallin virallinen, Tuulilasin tuottama Katsojaopas tarjoaa reitti- ja aikataulutietojen, lähestymis- ja katselupaikkaohjeiden sekä kilpailija- ja tapahtumaesittelyjen ohella erilaisia, mielenkiintoisia teemasisältöjä. Lehden taustatiimissä on toiminut mm. Tuulilasin lajiasiantuntija, ralliguru Mikko Hirvonen. Katsojaopas on myynnissä lehtipisteissä, hyvin varustelluilla Neste-liikenneasemilla sekä rallin virallisessa lippupisteessä Jyväskylässä, Original Sokos Hotel Alexandrassa hintaan 10 euroa.

Ilmoittautuneet

Virallinen kilpailuun ilmoittautuneiden lista sisältää 14 upouutta ja tehokasta, vuoden 2017 mallin WRC-autoa, jotka tekevät ensiesiintymisensä Keski-Suomen sorateillä. Uusia WRC-autoja on mukana nyt enemmän kuin missään muussa kilpailussa aiemmin tällä kaudella. Kaiken kaikkiaan Suomen MM-rallissa on mukana 65 autokuntaa, joista peräti 43 on nelivetoisia.

Kisatuotteet

Neste Rallin viralliset fanituotteet ovat onlinemyynnissä ympäri vuoden osoitteessa moottoriurheilukauppa.fi. Tapahtuman aikana lisenssikumppani High Peakin myymiä ja markkinoimia tuotteita on saatavilla Paviljongin kilpailukeskuksen ja erikoiskokeiden myyntipisteistä.

Power Stage

Nyt toista kertaa tällä vuosituhannella ajettava EK 25 Oittila 2 mitellään kisan päättävänä Power Stagena, jossa jaossa on MM-lisäpisteitä, ja joka lähetetään suorana tv-lähetyksenä kymmenille miljoonille katsojille ympäri maailman.

Ravintolat

Neste Rallin kilpailukeskuksen ravintolat ja kahvilat tarjoavat kisaevästä moneen makuun aina lämpimästä lounaasta pikkupurtavaan. Fazerin kahvilaravintola tuo Paviljongin huoltoparkkiin street food -tyyppistä purtavaa ja makeita herkkuja. Lisäksi Harjun, Saalahden ja Oittilan erikoiskokeilla on mahdollista nautiskella Fazerin ruoka-auton antimista.

Turvallisuus

Neste Ralli ei tingi katsojien turvallisuudesta - ethän tingi sinäkään! Muistathan, että erikoistie sulkeutuu kävelijöiltä tuntia ennen osuuden alkua ja että rallin seuraaminen sekä tien ylittäminen ovat sallittuja vain merkityillä paikoilla. Huolehdithan myös kulkuneuvosi ohjeenmukaisesta parkkeerauksesta ja muistathan varoa kilpa-autojen lennättämiä kiviä. 

Varustautuminen

Ikimuistoiset rallikokemukset varmistetaan hyvällä ennakkovalmistautumisella! Varustautuminen sään mukaisilla vaatteilla sekä muilla tarpeellisiksi katsomillasi tarvikkeilla - aina hyttyssuihkeesta reseptilääkkeisiin ja kisaevästä vastaavaan summaan käteistä - takaavat parhaat lähtökohdat sukeltaa huoletta MM-rallin tunnelmaan.

Vetomies

Perinteikäs Vetomies on Suomen MM-rallin yhteydessä ajettava kansallinen ralli, joka on avoin sekä kotimaisille että ulkomaalaisille kilpailijoille. Kilpailu koostuu sekä Nelivetomies- että Vetomies-luokasta, ja reitti sisältää kuusi Neste Rallin erikoiskoetta alkaen EK 13 Harju 2:sta, päättyen EK 21 Päijälä 2:seen. Vetomiesten palkintojenjakoa juhlitaan Jyväskylän Paviljongin Ympyrätorilla lauantaina 29.7. klo 19.

Ympäristö

Neste Ralli on vahvasti sitoutunut FIA:n viralliseen ympäristöohjelmaan (The FIA Institute's Sustainability Programme). Ohjelma tukee ja kannustaa moottoriurheilun parissa toimivia tahoja ympäristön huomioimiseen, ja siihen kuuluu oleellisena osana kolmitasoinen ympäristöakkreditointi. Kilpailu on toistaiseksi saavuttanut jo akkreditoinnin toiseksi korkeimman tason, Progress Towards Excellencen. Korkein taso, Achievement of Excellence, on tavoitteena saavuttaa kuluvan kauden aikana.


Lisää tietoa: nesterallyfinland.fi, Tuulilasin Neste Ralli -katsojaopas, Neste Rally Finland App 2017