Jari Huttunen valmis näytönpaikkaan Hyundain ratissa: “Polku on valmis”

11.10.2017 17:28Uskomaton suomalainen rallisyksy sai yhden uuden ilonaiheen, kun Jari Huttunen kiinnitettiin Hyundai Motorsportin nuorten kuljettajien koulutusohjelmaan. Miten nuori mies itse kokee nousun kohti rallimaailman terävintä kärkeä, entäpä mentori Marcus Grönholm?

Huttusen loistavasti sujunut kausi sai makean kruunun, kun Hyundai ilmoitti kiuruvetisen olevan tiimin valinta alkujaan 16 kuljettajakandidaatin joukosta. Rallin kaksinkertaisen maailmanmestarin Marcus Grönholmin tukema lupaus otti valinnan myötä aimo harppauksen kohti täysveristä ralliammattilaisuutta.

"Hyvä juttu ja kaikin puolin hieno homma Jarille. Tämä on yksi askel, mutta lopulliselle WRC-tasolle on vielä matkaa. Meille Hyundai-sopimus oli lottovoitto. Se helpottaa kovasti", Grönholm myöntää.

Taloudellisesti kyseessä on mittava kädenojennus. Ilman tehtaan apua Grönholm-Huttunen -kaksikko olisi joutunut kaapimaan vähintään puoli miljoonaa euroa sponsorirahaa kasaan vastaavan ohjelman saamiseksi.

"Mitään ei tarvitse viedä, mutta ei mitään saakaan. Toimeentulo täytyy kuitenkin Jarille järjestää jotenkin. Polku on valmis, ja seuraavaksi lähdemme kehittämään hänen kuntopuoltaan ja mediataitoja. Hankalaa tämä olisi, jos itse joutuisi kaiken tekemään."

Mestaruudesta taistelemaan?

Huttusen kilpailuohjelma selkeytyy vielä lokakuun aikana, kunhan vierailu tiimin päämajassa Alzenaussa on saatu hoidettua.

"Ohjelma ei ole vielä varmistunut. Käymme Marcuksen kanssa Saksassa laittamassa nimen alle sopimukseen, minkä jälkeen sitten tiedän enemmän", Huttunen kertoo.

Vähiin eleisiin tottunut “Syväjäämies” ei voi olla hymyilemättä, kun puhe kääntyy tulevaisuuteen ralliauton ratissa.

"Onhan tämä helkkarin hieno ja iso mahdollisuus. Kaikki on nyt omissa käsissä. Olen siinä uskossa, että 7-8 MM-rallia pääsen ajamaan. Kyllä hekin varmasti haluavat, että ajan WRC2 -luokan mestaruudesta."

Miehelle itselleen ei ole mitään epäselvyyttä siitä, etteikö hän tietäisi ratsastavansa aallonharjalla, joka tuo useita muitakin nuoria suomalaiskuljettajia taistelemaan samoista työtilaisuuksista. Se ei Huttusta häiritse.

"Totta, mutta se on hyvä juttu vaan, että taso on kova."

Luokkavoitto Neste Rallissa oli yksittäisistä näytöistä kaikkein kovin, sillä kyse oli vasta toisesta kilpailusta R5-luokan autolla. Kenraaliharjoitus päättyi korin vaihtoon, mutta tosipaikassa Huttunen onnistui siihen malliin, että autokorjaamon pitäminen saattaa hyvinkin jäädä toisten vastuulle lähitulevaisuudessa.

"Jyväskylä oli ehdottomasti se vuoden kohokohta minulle. Tällä hetkellä olen vielä siviilitöissä, mutta kun ohjelmaa alkaa olla rallissa, niin tilanne saattaa muuttua hyvinkin", laskeskelee Huttunen.


Teksti: Miika Wuorela
Kuva: McKlein