Nuorten talenttien esiinmarssi - Suninen ja Rovanperä kiihdyttävät kohti tähtiä

9.2.2017 12:00Toyotan kokeneemman suomalaisduon lisäksi kansainvälisillä erikoiskokeilla viilettää tänä talvena kaksi nuorempaa sinivalkoista tekijää. Kansainvälisen ralliyleisön tietoisuuteen jo nuorena murtautuneet Teemu Suninen ja Kalle Rovanperä ovat valmiita iskemään. Suninen on käynnistänyt MM-kautensa Fordilla Ruotsissa ja Rovanperä Jr saa tilaisuutensa ilahduttaa kotimaista ralliyleisöä mm. Ralli SM -sarjan myötä, alkaen Mikkelin Vaakuna-rallista 17.-18.2.

MM-tasolle jalkaansa sovitteleva Suninen, 23, sai täksi kaudeksi alleen M-Sportin ajattaman Fiesta R5:n ja sisältyypä kunnianhimoiseen ohjelmaan myös pari mittelöä WRC-autollakin.

Tulevaisuuden Tähti -kilpailun voittaja 2014 nousi aikoinaan Neste Rallin luokkavoittonsa myötä koko rallikansan huulille. Tällä kaudella hän lähtee vähintään puolustamaan viimevuotista MM-sarjan kakkossijaansa WRC2-luokassa. Valmistautuminen Ruotsin ralliin sujui kuten pitikin ja Sunisen mieli on kauden alkumetreillä luottavainen.

- Pääsimme ajamaan (Ruotsiin) testiä noin 100 kilometriä ja kaikki tuntui hyvältä. Kelikin on täällä nyt kunnollinen; vaikka sää on käynyt plussalla niin jääpohja pysyy kyllä teissä. Erikoiskokeet eivät varmasti mene huonoksi vaikka vähän irtosoraa tulisikin pintaa.

Viime kaudella Suninen luovi MM-ralleja Team Orecan ajattamalla Skodalla. Nyt maailman rallibaanat tulevat tutuksi uuden merkin, Fordin ohjaimissa.

Rennoin rantein se paras tulos irtoaa, sen tietää Suninenkin, joka ei uutta tilannetta hätkähdä.

- Nyt alkukisasta varmaankin menee aikaa päästä sisään autoon, mutta eipä siinä mitään ihmeellistä. Houkuttaa tietysti ajaa voitosta, mutta uuden auton ja tiimin kanssa sitä ei voi pitää itsestäänselvyytenä.

Odotuksia uuteen kauteen WRC2 -luokan MM-hopeamitalistilla toki on, mutta nekin oikeaan jalkaan liittyviä, ja varsin suoraviivaisia.

- Kunhan vain pitää kaasun pohjassa. Paineita en ota, koska mitäs ne auttavat, täräyttää puolivakava Suninen.

Rovanperä etenee kohti kansainvälisiä areenoita

Jos Suninen on kiivennyt omia rallitikkaitaan kiivasta tahtia, on Kalle Rovanperä, 16, tehnyt sen tätäkin rivakammin. 

Jo kahdesti Latvian rallimestaruutta juhlinut mutta vasta 16-vuotias jyväskyläläinen odottaa jo vesi kielellä ensimmäistä kilpailuaan kotimaassa AKK:n myöntämän erikoisluvan myötä.

Mikkelin SM-rallissa Rovanperä saa vastaansa kovatasoisen R5-luokan kuumimmat nimet. Se, miltä kohtaa tuloslistaa nuorukaisen nimi lopulta löytyy, on vielä suuri arvoitus.

- Nii-in, vaikea sanoa. Mutta oppimaan me lähdemme, kuten teimme Latviassakin. Suomessa on vielä niin vaikeat olosuhteet, joten katsotaan mitä tuleman pitää, pyörittelee Rovanperä hymyillen.

Kenties puhuttelevimman suorituksensa Rovanperä ajoi viime vuoden päätteeksi osallistuessaan Bolognassa järjestettyyn näytöskisaan. Kokenein ajohanskoin Fiesta WRC:ia käännellyt nuorukainen sai MM-ralleissa kunnostautuneen Elfyn Evansinkin ahtaalle. Ja Evans sentään ajoi pohja-aikoja heti MM-sarjan avanneessa Monte Carlossa muutama viikko sitten.

- Kyllä, jos sillä tavalla miettii. Mutta siellä pyörittiin vain rataa ympäri, se ei ole sama asia kuin erikoiskokeilla ajaminen, toppuuttelee Rovanperä hurjimpia intoilijoita.

Suomessa kisaohjelmaa ei vielä ole talvea pidemmälle kasvatettu, mutta Latviassa nuori talentti aikoo puolustaa jälleen nelivetoluokan mestaruuttaan ja olla samalla paikallisen sarjan tähti. 

- Ajamme Latvian rallisarjan ja nämä talven kaksi SM-rallia. Yritetään tietysti vielä, jos saataisiin lisää ohjelmaa.

Kuumin kysymys lienee, milloin Rovanperä ajaa ensimmäisen MM-rallinsa?

- Joku oli tosiaan sitäkin miettinyt. Emme ole asiaan perehtyneet. Periaatteessa se on mahdollista. Jokin Walesin ralli voisi tietysti olla vielä Suomea mahdollisempi, kun siellä saa 17-vuotiaana ajokortin. Kisana se olisi kaiketi hyvä minulle ja vauhti voisi olla siellä kohdillaan.

Mutta ei mennä vielä asioiden edelle. Rovanperän perheessä kun on sovittu, että nyt ei hötkytä. Median ja fanien suuri kiinnostus tiedostetaan, mutta tärkeintä on edetä luonnollisin ja kehitystä edesauttavin askelin - menestyksen ja ajotilaisuuksien mukaan.

- Niin se on. En voi kovin pitkälle tulevaisuuttani vielä suunnitella. Mennään vuosi ja kisa kerrallaan, summaa Rovanperä.


Kuva: Kalle Rovanperä Racing