Suuret suomalaiset ralliteot: Hannu Mikkolan johdolla Ruotsissa kolmoisvoittoon 1981

8.2.2017 12:00100-vuotiaan Suomen hengessä kelpaa muistella myös suuria suomalaisia rallitekoja. Ruotsin MM-rallia ei ollut koskaan ennen vuotta 1981 voittanut yksikään ulkomaalainen kuljettaja. Tuona vuonna pajatso tyhjennettiinkin sitten oikein kunnolla, kun suomalaiset kiisivät kilpailussa kolmoisvoittoon Hannu Mikkolan johdolla. Hopeaa korjasi nimiinsä Ari Vatanen ja sinivalkoisen trion menestyksen täydensi Pentti Airikkala.

Tapa, jolla Mikkolan ykköspodiumin valloitus tapahtui, oli niin ikään mieleenpainuva: alla oli nimittäin uusi nelivetoinen Audi Quattro joka pelitti kiperillä lumiteillä kuin unelma. Mutta annetaanpa Hannun itsensä kertoa.

”1970-luvun lopulla yritimme sitä ruotsalaisten menestysputkea kotirallissaan murtaa, mutta ei se silloin minultakaan Ford Escortilla onnistunut. Sitten kun 1981 olimme Quattrolla liikkeellä, niin sehän oli aivan ylivoimainen auto mutkaisilla ja mäkisillä teillä. Se oli oikeastaan ensimmäinen voitto sille ralliautomallille ja toinen rallikilpailu ylipäätään. Neliveto oli silloin niin uutta, että otti aikansa, että itsekin opin sitä ajamaan. Ei se missään nimessä helppoa ollut. Siinä oli esimerkiksi turbomoottorissa hirveät viiveet ja silloin täytyi opetella vasemman jalan jarrutustekniikka, että sain pidettyä paineita yllä.

Ruotsissa oli siihen aikaan nopeat tiet ja paljon lunta, joten penkkoja pystyi käyttämään hieman niin sanotusti nojausapuna. Täytyy myös muistaa, että vaikka lumiolosuhteet ovat suomalaisille ominaisia ja ne meille hyvin sopivat, niin vastus jo pelkästään ruotsalaisten taholta oli tuohon aikaan kova. Ei silloin ajettu voittoon ihan tuosta noin vaan. Siellä oli muun muassa Eklundia ja Waldegårdia sekä muita kovia rattimiehiä. Muut eurooppalaiset kärsivät siihen aikaan hieman ehkä siitä, että eivät olleet ajaneet oikein muita kuin asfalttiralleja.

Tänä päivänä ralli on aivan eri urheilulaji. Jos ajatellaan pelkästään autoja, niin nehän ovat muuttuneet valtavasti etenkin renkaiden ja jousituksen osalta. Quattrossa joustovara oli aikoinaan mitä oli ja esimerkiksi hypyissä sai olla tarkkana, että eivät iskeneet liian lujaa ja moottori tullut läpi. Nyt kilpa-autoissa on jopa puolen metrin joustovarat joten niillä voi aivan eri lailla ottaa iskuja vastaan.

Nykyajan ralliautoissa myös tekniikka on tietysti paljon kehittyneempää ja käytössä on esimerkiksi hydrauliikkaa. Meillä kun oli aikanaan kaikki oikeastaan mekaanista niin olihan siinä omat haasteensa. Esimerkiksi kun keskilukko oli kiinni, en pystynyt käyttämään käsijarrua ollenkaan.

Aikanaan autot olivat kirjaimellisesti myös paljon rajumpia, esimerkiksi 80-luvulla vauhti näkyi aivan eri tavalla kuin tämänhetkisillä autoilla ja autoja piti ajaa sivuttain. Nyt muun muassa aerodynamiikan kehittymisen myötä ne menevät aika siististi.”


Kuva (All Over Press): Hannu Mikkola ja Audi Quattro vuonna 1981