Suninen upouudesta Chilen MM-rallista: ”Olihan tuossa haastetta jo nuotituksessa”

9.5.2019 15:30Kauden kuudes MM-ralli ajetaan Etelä-Amerikan maaperällä, Chilessä, jossa lajin korkeimmalla tasolla ei ole vielä koskaan aiemmin kilpailtu. Teemu Suniselle tämä merkitsee rallia, jossa Ford-kuljettaja ei anna lainkaan tasoitusta kilpakumppaneilleen kokemuksessa.

Kuljettajat ennättivät jo nuotitusjakson perusteella verrata rallia - kuka mihinkin kilpailuun. Suninen löysi yhtäläisyyksiä ainakin kolmeen eri osakilpailuun.

- Olen kuullut tarinoita, millainen Uuden-Seelannin ralli on ja millainen Wales on hieman kuivempana kilpailuna, mutta mielestäni jotkut tiet muistuttavat myös Puolan kapeita metsäteitä. Täällä mennään samanlaista ”ränniä”, jossa on vaikeita ylityksiä ja puut kasvavat aivan tiessä kiinni.

Taitoa vaativia kohtia rallissa riittää todella paljon. Lisäksi olosuhteet tekivät oman pikantin lisänsä valmistautumiseen, kun näkyvyys putosi minimiin nuotitusjaksolla.

-  Sunnuntaina toisella erikoiskokeella on tosi teräviä hyppyjä. Ne voivat heittää autoa aika paljon, ja on vaikeaa arvioida, miten kovaa kestää ajaa nypyn yli. Olihan tuossa haastetta saada reitti paperille. Nuotituksessa oli tosi paljon sumua, joten vaikeaksi se menee, kun ei tiedä, missä on. Nyt täytyy tehdä vielä hyvä työ järjestäjän videoiden kanssa, jotta näkee millaisia tiet ovat ilman sumua.

Ensimmäistä kertaa MM-rallin ohjaksissa olevat kisajärjestäjät ovat olleet välillä liiankin innokkaita, kun teitä on lanattu kesken nuotituksen. Vaikutuksen sai huomata myös Suninen, joka laskee kisan avauspäivän kaikista haastavimmaksi.

- Perjantai on päivänä vähän sellainen mietityttävä, koska silloin on selkeästi mutaisempaa ja aika hidastakin. Se on tärkeä päivä itsellenikin. Lauantaina ja sunnuntaina on paljon irtosoraa – jopa normaalia sorarallia enemmän. Kun ajoimme erikoiskokeita ensimmäisen kerran, pinta oli kova ja raskas renkaalle, mutta kun tulimme puoli tuntia myöhemmin, tie olikin lanattu ja paljon irtosoraa pinnassa, hämmästelee Suninen.

Kuva: M-Sport Ford WRT