Näin katsellaan rallia

Saamme usein kyselyitä, että mistä näkee koko rallin hyvin. No ei mistään, sillä ralli ei ole yksi tapahtuma. Neste Ralli on laskutavoista riippuen yhteensä noin 27 suuren mittakaavan kesätapahtuma, jotka kaikki sijoittuvat Keski-Suomeen neljän peräkkäisen päivän aikana torstaista sunnuntaihin 1.-4.8. Vaatii hiukan suunnittelua, kun lähtee ralliin, mutta ei se vaikeaa ole.

Suunnittelu

Ralliretken suunnittelun paras apuväline on Keskisuomalaisen virallinen kisaopas.  Siitä löytyvät kaikki tarpeelliset faktat. Löydät virallisen kisaoppaan sekä ilmaisena digiversiona että Nesteen huoltoasemilta printtinä 2 € hintaan. Lisäksi kisaopas jaetaan kaikille Keskisuomalaisen tilaajille 30.7.2019.

Liput

Lippuvalikoimaan kannattaa tutustua ja hankkia tiketti sen mukaan, kuinka moneen tapahtumaan aikoo osallistua. Löytyy monentyyppistä Rallipassia, jolla pääsee kaikkiin yleisötapahtumiin tai toinen ääripää - yksittäiset liput joka paikkaan "ovelta" mikäli kattavampaa, passimuotoista lippua ei koe tarvitsevansa. On myös vaihtoehtoja näiden väliltä. Alle 12-vuotiaat rallaavat aikuisen seurassa veloituksetta ja nuorisolle löytyy oma kustannustehokas Rookie Pass. Lipuista ja lipunmyynnistä saa lisätietoa www-sivuston ohella kisaoppaasta.

Minne ja milloin? 

Kisaoppaan keskiaukeamalla on iso kartta, jolle kilpailun reitti on merkitty. Lisäksi jokaisesta erikoiskokeesta on lisäksi lehden sivuilla oma esittelynsä katselualueineen, palveluineen ja pysäköinteineen. Retkeä suunnitellessa kannattaa tutkailla samalla myös aikataulua. Löydät kisaoppaasta päiväkohtaiset aukeamat, joilta voit yhdellä silmäyksellä hahmottaa mitä - missä - milloin. Voit yhdistellä perinteistä rallia metsässä ja kaupunkitapahtumia, Jyväskylän Paviljongin huoltoparkin pörinää... mikä juuri sinua kiinnostaa.

Miten? 

Joillekin erikoiskokeille kulkee Jyväskylän Matkakeskukselta bussikin, mutta pääsääntöisesti auto tai moottoripyörä kannattaa olla alla. Etene näin: selaa kisaoppaasta aukeama, josta löydät valitun EK:n tiedot. Valitse kuvauksen, sijainnin ja palveluiden perusteella ensin mille katselualueelle haluat mennä. Siitä riippuu pysäköintialue, jolle suunnistetaan. Löydät samaiselta aukeamalta järjestäjän nuotit, kuinka juuri kyseiselle pysäköintialueelle ajetaan. P-alueelle löytyy jopa koordinaatit, mutta niiden kanssa kannattaa pitää järki päässä: navigaattorit ja karttaohjelmat eivät tiedä poikkeusjärjestelyitä, joten suljettuja teitä saattaa tulla eteen. Vertaa navin ehdotusta kisakarttaan. EK:n läheltä suljetut tiet näet EK-aukeaman kartoista.

Aikaa on syytä varata liikkumiseen paljon enemmän kuin navigaattori ehdottaa. Se ei varmasti osannut ennakoida, että peräkylän pikkutiellä on yhtäkkiä liikkeellä satoja autoja yhtäaikaa.

Liikenne ja pysäköinti

Ylipäätään erikoiskokeille mennessä on syytä varata hyvin aikaa ajomatkalle. Liikenne saattaa puuroutua erikoiskokeiden tienoilla. Lisäksi jos olet pysäköimässä tienvarsiparkkiin, et voi tietää pääsetkö aivan "siimalle" eli lähelle erikoiskoetta vai mahdollisesti parin kilometrin päähän, kun 400 muuta autoa on saapunut paikalle ennen sinua. Mitä aiemmin olet liikkeellä - sen lähemmäksi pääset. Toki löytyy paljon myös peltopysäköintejä, joilta kävelymatka EK:lle on paremmin ennustettavissa.

Pysäköinti maksaa erikseen ja toimii käteisellä. Varaa siis käteistä rahaa. Pysäköintejä hoitavat erilaiset yhdistykset ja seurat jotka näin keräävät rahaa omaan toimintaansa, joten hyvään tarkoitukseen se menee. Rallin järjestäjän asettama suositushinta pysäköinnille on 5 €/ajoneuvo. Saat varmasti leveän hymyn kun varaat tasarahan. 

Ralliradio

Valitse heti startista ajoneuvosi radiosta Yle Jyväskylä, eli virallinen Ralliradio-kanava: tuhdisti asiaa rallista ja ajantasaista suoraa lähetystä sieltä missä milloinkin tapahtuu. Välttämätöntä tietoa välitetään rallikatsojalle myös siinä muodossa, että jos ja kun tapahtumiin tulee pakottavia muutoksia (esim. sateet ovat kastelleet peltoparkin niin pehmeäksi ettei sinne voi pysäköidä), kuulet tästä ensimmäisenä ja heti Ralliradiosta.

Taajuudet 99.3 MHz / Jyväskylän alue ja 97.0 MHz pohjoinen Keski-Suomi. Lisäksi voit kuunnella nettiradiotaKatso lisää tästä.

Syömään! 

Päivän aikanahan täytyy jossain vaiheessa myös syödä. Kisaoppaan pätevistä ohjeista näet yhdellä silmäyksellä millaiset palvelut milläkin katselualueella on. Voit siis suunnitella syöväsi sen välttämättömän rallimakkaran, tai jotain muuta suolaista ja makeaa metsän siimeksessä. Näiden palveluiden käyttö saa myös hyvälle mielelle, sillä myös niissä toimijoina on kyläyhdistyksiä, vanhempainyhdistyksiä, urheiluseuroja, siis meitä Marttoja ja Martteja -  ja voitot menevät lyhentämättömänä heidän toimintansa tukemiseen.

Kuinka monelle erikoiskokeelle?

Ohjelma, jonka mukaan käyt aamulla kahdella erikoiskokeella, piipahdat Paviljongin huoltoalueella Jyväskylässä ja suunnittelet iltapäivälle kaksi erikoiskoetta, on toki toteutettavissa, joskin melko napakkaa toimintaa vaativa.

Jos et halua olla koko ajan laukkaamassa johonkin, vaan nauttia elämästä luonnon helmassa, voit myös valita yhden erikoiskokeen joka ajetaan kahteen kertaan (useimmat ajetaan) ja pysyä siellä. Tunnelmaa on varmasti. Kilpureita kiitää ohi ensin monta kymmentä MM-sarjaa ajavaa, plus useita Vetomies-kisan kilpailijaa - eikä kestä kauaakaan kun MM-sarjan letka tuleekin jo uudestaan. Huollon tunnelmia voit mennä seuraamaan sitten iltahuoltoon Jyväskylän Paviljongille. Rennompaa, vähemmän liikennestressiä ja pysäköintipaineita.

Mitä mukaan?

  • Keskisuomalaisen Virallinen Kisaopas (printtinä tai diginä)
  • Matkaradio ralliradion kuuntelua varten
  • Älypuhelin
  • Juotavaa - vesi on paras janojuoma ja jos on kuuma, sitä kuluu yllättävän paljon. Pidä itsesi virkeänä juomalla riittävästi nestettä! Erikoiskokeilla on kioskeja tai ravintoloita, mistä juomavarastoja voi täydentää.
  • Retkijakkara, se vaan on hyvä ja usein unohtuu
  • Sadeviitta - jos se on mukana ei koskaan sada

Huomio! Virallisessa Kisaoppaassa esiteltyihin paikkoihin todella kannattaa mennä. Oma-aloitteisuus johtaa helposti siihen, että seisotaan sankassa kolmemetrisessä vesakossa eikä nähdä mitään. Kisaoppaaseen merkityt paikat ovat niitä, joissa tapahtuu ja joissa on tunnelmaa, palveluita ja raivatut näkemäalueet. Kaiken hyvän lisäksi ne ovat ammattilaisen silmällä sijoitettu niin, että niillä katselu on turvallista.

Huomio! Tapahtuma-alueilla on roskiksia, joihin voit jättää roskasi. Huomioithan erityisesti, ettet jätä tölkkejä ja pulloja luontoon! Ne ovat todella vaarallisia ja tuskallisia eläimille, sillä ne kulkeutuvat pelloilta huomaamatta rehun sekaan ja aiheuttavat vuosittain kotieläimien kuolemia. Muista kierrättää, luonto kiittää!