Flying Finn Future Star

Suomi on kuuluisa kansainvälisesti menestyneistä rallikuljettajistaan - niin menneinä vuosina, nyt kuin toivottavasti tulevaisuudessakin. Neste Rallin järjestäjä, AKK Sports Oy, perusti vuonna 2014 lupaavia rallikuljettajia kartoittavan Flying Finn Future Star -kilpailun vauhdittaakseen nuorten lahjakkuuksien tietä kohti kansainvälistä läpimurtoa ja maailman huippua.

Flying Finn Future Star -kilpailussa on vuonna 2019 kaksi palkintoa:

1) Viiden ensimmäisen SM-osakilpailun jälkeen osallistuminen Neste Ralliin elokuussa

  • Neste Ralliin voittaja lähtee täydellisellä kilpailupaketilla, sisältäen ralliauton ja huoltokokonaisuuden: renkaat, polttoaineet, osallistumismaksut, testin ennen kisaa, koulutuksen ja valmennuksen, kuin myös konsultoinnin PR- ja mediasuhteiden hoitamiseen.
  • Voittaja: Sami Pajari

2) Koko Ralli SM -kauden päätteeksi osallistuminen junioreiden rallin MM-sarjaan (tai vastaavaan) kaudelle 2020

  • Kauden 2019 päätteeksi valittava kuljettaja palkitaan M-Sportin, Pirellin, Coregon ja AKK:n tuella tallipaikalla junioreiden MM-sarjaan kaudelle 2020.

Kilpailualustana Ralli SM -sarja

Flying Finn Future Starvalitaan Ralli SM -sarjassa kerrytetyn menestyksen kautta. Sarjan promoottorina toimii AKK Sports ja kilpailujen järjestäjinä paikalliset autourheiluseurat. Flying Finn Future Star -kilpailun osallistujat ajavat luokassa SM3, jossa autot ovat FIA R1 ja R2 -luokiteltuja.

Kasvavassa suosiossa oleva SM3 on erityisesti nuorten kilpailijoiden luokka, jossa kaluston ylläpitokustannukset pysyvät järkevinä. Luokasta on luonteva siirtyä eteenpäin esimerkiksi R5-luokan autoihin. Merkkeinä luokassa toimivat Citroën, Ford, Peugeot, Renault, Opel ja Skoda. 

Kauden 2019 kuljettajat näet rallin SM-sarjan Flying Finn Future Star -sivuilla.

Voittajan valintaprosessi 2019

Ensimmäisen finaalin valintaprosessissa otetaan huomioon Ralli SM -sarjan viisi ensimmäistä osakilpailua, eli osakilpailut, jotka ehditään ajamaan ennen päätapahtumaa, Neste Rallia.

Kuljettajan siis tulee ajaa luokassa SM3 ja olla iältään syntynyt 1.1.1994 tai sitä myöhemmin. Nuoret kuljettajat, jotka sijoittuvat luokkansa SM-pisteissä viiden parhaan joukkoon, kutsutaan erilliseen valintatilaisuuteen.

Kuskien ajoanalyysi tehdään perustuen kauden varrella annettuihin näyttöihin. Ajoanalyysin lisäksi testissä arvioidaan kuskien fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia, sekä PR- ja mediasuhteissa suoriutumista.

Kaudella 2019 toisen finaalin valintatilaisuus järjestetään koko kauden päätteksi, jossa kriteerit finaaliin pääsemiseksi ovat samat kuin ensimmäisenä jaettavassa FFFS-palkinnossa. Myös testitilaisuus on luonteeltaan samantyyppinen. Vuoden 2019 toisena FFFS-palkintona on tallipaikka junioreiden rallin MM-sarjaan (tai vastaavaan rallin MM-sarjan luokkaan) kaudelle 2020.

Flying Finn Future Star 2019: Sami Pajari
 


Flying Finn Future Star -kilpailun finaali käytiin Liikuntakeskus Pajulahdessa, Lahdessa 17.-18. kesäkuuta. Finaaliin pääsivät Lauri Joona, Sami Pajari, Arttu Lähdeniemi ja Henri Hokkala, joista lopulta Hokkala ei osallistunut valintatilaisuuteen.

Pajulahdessa kuljettajia testattiin monipuolisesti niin fyysisillä kuin psyykkisilläkin testeillä. Lisäksi heiltä mitattiin taitoja ennakkotutustumiseen ja kielitaitoihin liittyen ennen viimeisiä loppuhaastatteluja. Kokonaisuus huomioon otettuna voittajaksi juryn päätöksellä valikoitui lopulta Sami Pajari, jonka yksi unelmista on nyt toteutumassa.

Voitto tuntui Pajarista erityisen hyvältä, sillä hän saavutti juuri ensimmäisen SM-ralli voittonsa edeltävänä viikonloppuna SM3-luokassa Seinäjoella.

- Tuntuu todella hienolta. En olisi vuoden alussa uskonut, että ollaan menossa Neste Ralliin asti. Tämä on ollut unelma ihan pienestä pojasta lähtien. Päivän fyysiset testit olivat aika rankkoja, siinä vietiin ihan äärimmilleen, jotta nähtiin missä mennään, mutta nyt on hyvä fiilis, Pajari iloitsee.

Virallisen valintaraadin jäsen, kokenut rallikuljettaja Juuso Pykälistö oli vakuuttunut valinnasta.

- Pajari oli kaikista kypsin lähtijä Neste Ralliin, ja tasaisin vähimmällä kokemuksella. Kilpailuun on vain vajaat pari kuukautta ja etenkin nuotitus tulee silloin olla hyvällä mallilla, ja hänellä se oli. Hänen suunnitelmallisuutensa, analyyttisyys ja suhtautuminen valmistautumiseen sai vakuuttumaan, Pykälistö kuvailee.

Flying Finn Future Star -ohjelma on hyvä ponnahduslauta nuorille, mutta helppo se ei ole

Finaalin voitolla lahtelainen Pajari pääsee toteuttamaan yhden unelmistaan ja ajamaan Neste Ralliin. Voitollaan Pajari seuraa aikaisempien voittajien Teemu Sunisen (2014), Jari Huttusen (2015), Juuso Nordgrenin (2016), Emil Lindholmin (2017) ja Henri Hokkalan (2018) jalanjälkiä. Heistä muun muassa Teemu Suninen on raivannut tiensä aivan maailman kärkiryhmään rallin MM-sarjassa.

- Neste Rallissa yritän olla jokaisella osa-alueella niin hyvä kuin vain voin. Yritän valmistautua kaikin puolin mahdollisimman hyvin, mitä vaan voi esimerkiksi reittiin tutustumisen ja kunnon kehittämisen eteen tehdä. Otan kaiken hyödyn irti ympäriltä tulevasta tuesta ja ihmisiltä, ketkä hommassa mukana ovat, Pajari sanoo päättäväisenä.

Neste Rallin promoottori Jani Backman toimi niin ikään yhtenä juryn jäsenistä, joilla oli vaikea päätös tehtävänä voittajasta.

- Ensinnäkin kolmikko oli kilpailutulosten perusteella hyvin tasainen. Pajari oli kuitenkin lopulta tasaisin, kun verrataan testikokonaisuutta. Hänellä on ollut nopea kehityskaari ja hän on tehnyt varmaa tulosta noin nuoreksi, näin ollen hänet voidaan hyvillä mielin lähettää MM-ralliteille, Backman perusteli valintaa.

Flying Finn Future Star -kilpailussa vahvoina tukijoina ovat sekä M-Sport että Pirelli.

- M-Sport on aina ollut vahvasti mukana metsästämässä ja tukemassa nuoria kuljettajia. Toivomme, että tämä yhteistyö tuo meille uusia tulevaisuuden voittajia. Tämä on mahtava mahdollisuus verrata tulokasta JWRC:n kuskeihin, kertoo M-Sport Polandin johtaja Maciej Woda.

Flying Finn Future Star -ohjelma jatkuu Ralli SM 2019 -kauden loppuun saakka, jolloin samalla valintakaavalla nuoria kuljettajia pääsee jälleen kilpailemaan seuraavasta huippupalkinnosta. Kilpailun toisen osan palkintona on tallipaikka junioreiden MM-sarjaan (tai vastaavaan) kaudelle 2020. 

Sami Pajari, profiili: 

Syntynyt: 01.12.2001
Kotipaikka: Lahti
Ura: 2016 ensimmäinen kilpailu Lahden
Rallisprintissä, 2018 rallin nuorten suomenmestaruus, 2019 ensimmäinen kausi Ralli SM -sarjassa
Auto: Ford Fiesta R2

Flying Finn Academyn urheilija
(AKK:n autourheilun nuorisomaajoukkue, Rookies-ryhmä)

Flying Finn Future Star 2019 jury:

Juuso Pykälistö
Kokenut MM-sarjan rallikuljettaja

Mikko Markkula
MM-tason kartanlukija

Jani Backman
Neste Rallin promoottori

Tiina Lehmonen
NEP Finland & FIA:n naiskomission jäsen

Aiemmat kilpailun voittajat:

2018: Henri Hokkala
2017: Emil Lindholm
2016: Juuso Nordgren
2015: Jari Huttunen
2014: Teemu Suninen

Yhteistyössä